1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Unga författare debuterar tillsammans

För de flesta ungdomar tar sommarjobbet slut när höstterminen drar igång. Men för ett antal sommarjobbare var det bara början. Under lördagen lanserades frukten av deras jobb: boken Skrivsommar 2019.
Under sommaren har tio Blekingeungdomar jobbat med att skriva. Resultatet blev en bok med namnet Skrivsommar 2019. Sayed Mostafa Mohseni, Amanda Näslund, Meja Kumm Persson, Sara Raad och Martina Sundelin är några av medförfattarna.
Foto: Johan Hultgren

Under sommaren har tio ungdomar från Blekinge haft ett lite annorlunda sommarjobb: skriva. Ungdomarna skrev under handledning av bland annat författaren Felicia Stenroth, kulturjournalisten Camilla Carnmo samt Harry Martinson-forskaren Elliott Brandsma från Texas.

I boken finns både dikter, romanutdrag och sketcher. När boken lanserades under lördagen på Ellens café och bokhandel i Ronneby fanns de unga medförfattarna på plats.

Sydöstran träffade några av de tio författarna och reaktionen på boken är munter.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på sydostran.se, appen MinSydöstran och e-tidning mån-sön. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 179 kr)

– Det är kul att se det samlat i en bok, den blev verkligen fin, säger Sara Raad.

Martina Sundelin har målat bilden som bryder omslaget.
Foto: Johan Hultgren

Hon tycker att sommaren har varit intressant och att det finns många fördelar med att bli en bättre skribent. Oavsett vad man ska göra i livet så har man nytta av att kunna uttrycka sig i skrift. Intill henne i soffan på kaféet sitter Seyed Mostafa Mohseni. Han har skrivit om sin färd från orolighet till tryggheten i Sverige. Han siktar på att skriva en hel roman.

– Mitt bidrag till boken är ett utdrag ur min roman. Jag har inte kommit så långt ännu men jag vill verkligen skriva och berätta. Bokformen är ett spännande sätt att uttrycka sig på, menar han.

Amanda Näslund och Sara Raad med sina exemplar av debutboken.
Foto: Johan Hultgren

Några ögonblick senare ansluter Meja Kumm Persson, Amanda Näslund och Martina Sundelin. Den senare har dessutom målat bilden som pryder omslaget på boken. De håller med om att sommaren har varit givande.

– Att dela med sig av vad man har skrivit kändes lite konstigt i början men det här har lärt mig att våga. Det har varit nyttigt, säger Meja Kumm Persson.

Skrivsommar 2019 är ett samarbete mellan Biblioteksutveckling Blekinge Kronoberg, Region Blekinge och Olofströms kommun.