Vårdboende kritiseras för dålig arbetsmiljö

Ett vård- och omsorgsboende i kommunen får flera anmärkningar av Arbetsmiljöverket. Bland annat saknas en säker hantering av kanyler och andra vassa föremål.
Kanyler och andra vassa redskap hanteras inte korrekt på det aktuella vård- och omsorgsboendet, enligt Arbetsmiljöverket.
Foto: Per Groth/TT

Vid inspektionen av arbetsmiljöarbetet framkom att det saknas en säker hantering av riskavfall för skärande och stickande föremål som varit i kontakt med kroppsvätskor, till exempel kanyler från insulinsprutor.

”Ni ska säkerställa att vassa föremål, som har använt på en människa ska hanteras på ett säkert sätt och genast läggas i behållare”, skriver Arbetsmiljöverket.

En annan brist är att kommunen inte bedömt riskerna för personalen att drabbas av ohälsa och olycksfall i arbetet. Det saknas skriftliga riskbedömningar för exempelvis risker kopplat till hot och våld samt ensamarbete.

Dessutom saknar personalen kunskaper i första hjälpen. Enligt myndigheten finns det inte tillräckligt många inom verksamheten som kan ge första hjälpen och det saknas rutiner för hur kunskaper och färdigheter ska hållas aktuella.

Boendet får även kritik för att anställda utsätts för tobaksrök i de gemensamma personalutrymmena.

De uppdagade bristerna leder nu till att Arbetsmiljöverket kräver att arbetsmiljöarbetet förbättras. Om så inte sker innan myndighetens återbesök i december riskerar verksamheten föreläggande eller förbud.

Läs mer

Ledare

Allt färre trafikdöda

Nollvisionen närmar sig ett förverkligande.

Bildspel

De slog ett slag för karate

Karateklubb ordnade uppvisning för att locka nya medlemmar.

Karlskrona

Flera av barnens favoriter gästar Karlskrona

Sydöstran har listan med bland andra Babblarna och Pippi Långstrump.

Karlshamn

Karlshamnsbo bakom sms-bluff om V-ledare

Lurade radiokanal att Rossana Dinamarca ville ta över efter Jonas Sjöstedt.

Sölvesborg

Emilie Pilthammar gör comeback i nytt parti

”Jag läste partiprogrammet, det är som att jag själv har skrivit det.”

Ronneby

Nu har stans första stadsmejeri öppnat

”Jag längtar efter alla kunder och hoppas de blir nöjda”.