Flera åldringsbrott i Sölvesborg – en man gripen

Polisen har i helgen fått in fyra anmälningar om falska poliser som försökt att lura av äldre kvinnor pengar. Under söndagskvällen greps en man i Sölvesborg, som misstänks för ett av fallen.
Polisen konstaterar att en åldringsliga just nu opererar i Sölvesborg.
Foto: Johan Nilsson/TT

I lördags kväll anmälde en 95-årig kvinna att hon hade blivit utsatt för stöldförsök, vilket vi berättade om på söndagsmorgonen. Kvinnan blev uppringd av en man som utgav sig för att vara polis. Han bad henne att samla ihop sina smycken, men hon anade oråd och slängde på luren. När någon sedan knackade på hennes dörr vägrade hon att öppna utan tryckte i stället på trygghetslarmet. Hemtjänsten kom och larmade sedan polisen.

Under söndagen fick polisen in ytterligare tre anmälningar i Sölvesborgs- och Falkviksområdet. Tillvägagångssättet var ungefär detsamma.

– Samtliga utsatta kvinnor är födda på 20-talet, berättar polisens presstalesperson Calle Persson.

Det var på söndagskvällen oklart om stöldförsöken har fullbordats och om det har gjorts hembesök i samtliga fall, eller om det bara har varit telefonsamtal.

– Vi ska åka till Sölvesborg och prata med målsägandena. Förhoppningsvis får vi fram fler uppgifter. I de fall gärningsmännen har varit på plats kanske vi kan säkra spår, säger Calle Persson.

I något av fallen har kvinnorna ombetts att föra över pengar. I åtminstone det första fallet ska två gärningsmän i uniformsliknande klädsel ha setts.

– Av naturliga skäl har vi inte så utförliga detaljer än så länge. Och även med tanke på anmälarnas ålder. En av dem är 96 år gammal, säger Calle Persson.

Vid 21-tiden på söndagen greps en man i Sölvesborg, i nuläget misstänkt för ett av söndagens åldringsbrott. Enligt polisen i Karlskrona ska mannen ha utgett sig för att vara polis och på så vis kommit över smycken och pengar från en kvinna, född 1924. Efter förhör anhölls mannen. Det är ännu oklart om han kan kopplas till fler brott.

Polisen i region Syd har haft många liknande ärenden de senaste veckorna. Det är oklart om det rör sig om samma personer.

Polisen ser mycket allvarligt på brotten.

– Det pågår ett intensivt samordningsarbete just nu, säger Calle Persson.

Brotten rubriceras som föregivande av allmän ställning, bedrägeri, stöldförsök och grovt stöldförsök.

Läs mer

Medan du sov

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

En natt utan större polisiära händelser i Blekinge. Rattfylleri i Kristianstad.

Sport

Klart: Vi tv-satsar på lokal fotboll i unikt samarbete

Här är serierna vi nu äger rättigheterna att tv-sända

IDROTTSGALAN

BILDEXTRA: Allt från Blekinges Idrottsgala 2020

Efter Mjällbys succéår – tog hem tre priser

Familj

Rebecca Hejel och Anton Petersson

i Trensum fick den 4/10 en son Willgot, som vägde 4084 g och var 55 cm.

2019

Året i bilder - del 3

Här är tredje delen av vår tillbakablick på året som snart är till ända.

2010-talets sport

Dansk dynamit, pärongate, 178 mål och ”Honken”

22 minnesvärda sporthändelser från 2010-talet