Missnöje ligger bakom massavhopp inom SD

Det är missnöje med förre ordförande Peter Thyrén som ligger bakom massavhoppet i Sverigedemokraternas styrelse. Och det faktum att av tre alternativ på kommunfullmäktigelista för 2018 lyftes alternativet fram där han fanns med.
Peter Thyrén var ordförande i Sverigedemokraternas kommunförening för Sölvesborg 2017.
Foto: Gunnel Persson

Sydöstran har tidigare i dag rapporterat att 11 av 13 hoppar av Sverigedemokraterna Sölvesborgs styrelse. Nu förklarar de avhoppade ledamöterna sitt agerande i ett pressmeddelande. Deras motiv är att de saknar förtroende för Peter Thyrén som är nummer sex på kommunfullmäktigelistan och därmed tog två kliv upp från förra valets lista.

De menar att Peter Thyrén inte har visat att han tar ansvar i sin roll som ordförande i partiets kommunförening utan har missbrukat sitt förtroende från medlemmarna. Detta genom att varken läsa eller besvara inkommande post, inte svara i telefon eller informera medlemmarna. Enligt de avhoppade från styrelsen ska han inte heller ha redovisat förra årets partistöd till kommunen och har som firmatecknare försummat att signera fakturor för betalning. I pressmeddelandet formuleras att följden blev en förening i ”förfall” 2017.

Den nyvalda styrelsen ska ha informerat Louise Erixon, ledamot i kommunstyrelsens arbetsutskott, om att de finner det helt orimligt att en person som har utsatt medlemmarna och de övriga i styrelsen för detta, har fortsatt förtroende och samtidigt stärker sin position i partiet. Samt att om det inte löser sig, att elva ledamöter hoppar av styrelsen.

Peter Thyrén stod emellertid på Louise Erixons eget alternativ på kommunfullmäktigelista som var den som slutligen röstades fram. Samtidigt uppges det i pressmeddelandet att personer från partiet ska ha uppmanat medlemmar dagarna innan årsmötet att rösta på just Louise Erixons alternativ, annars skulle hon lämna kommunpolitiken.

Läs mer

Sport

Förre KHK-chefen: ”Inga fler strategiska misstag från HA”

Lindbergs tankar om ett bättre system i Hockeysverige

Nattens händelser

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Bil i vattnet vid Hällevik.

Sport

Klart: Vi tv-satsar på lokal fotboll i unikt samarbete

Här är serierna vi nu äger rättigheterna att tv-sända

Familj

Rebecca Hejel och Anton Petersson

i Trensum fick den 4/10 en son Willgot, som vägde 4084 g och var 55 cm.

Sport

Lista: De tio mest klickade sportartiklarna 2019

Det känslosamma har berört allra mest

2010-talet i Blekinge

Dansk dynamit, pärongate, 178 mål och ”Honken”

22 minnesvärda sporthändelser från 2010-talet