En profil har gått ur tiden

I över ett halvt århundrade drev John Andersson Valje Nöje som blev en mötesplats före generationer. Mer än någon annan har han satt Sölvesborg och Blekinge på danskartan.
En av Sölvesborgs profiler har gått ur tiden. John Andersson är död.
Foto: Gunnel Persson

– John var en färgklick och hade en fingertoppskänsla när det gällde att fixa orkestrar. Vi träffades första gången i samband med insamlingen Röda Fjädern i Hylands hörna 1966, säger Bert Nolin, som känt John i många år.

Bert och John köpte senare för Lions räkning även dansbanan på Tivoli.

– Vi gick upp till dåvarande kommundirektören Östen Mandelholm och betalade med tio stycken tioöringar. Priset var satt till en krona, säger Bert Nolin.

John Andersson gav sig in i dansbranschen var slumpen. Han skulle köpa en Volkswagen cabriolet, men jag hade inte råd.

Tillsammans med en kamrat tog han över den då 34 år gamla dansanläggningen.

– Jag skulle köpa en Volkswagen cabriolet, men jag hade inte råd. Det var så jag kom in i branschen, berättade han för Sydöstran i en intervju.

Tillsammans med en kamrat tog han över den då 34 år gamla dansanläggningen. Byggd 1927 som en musikpaviljong till pensionatet.Under åren har en rad storheter kommit och gått. bland annat Bill Haley, Vikingarna, Rockfolket och inte minst Lasse Stefanz som uppträtt i danspalatset närmare 30 gånger.

Först ut av alla artister var Robert Tino. I början fick han besök av Little Gerhard och publiktillströmningen var enorm. En bit över 2 500 vallfärdade till danspalatset. Att han tackade nej till Beatles i början av 1960-talet ångrade han.

Först ut  av alla artister var Robert Tino och sist ut var Thorleifs den 28 april 2012. Den dagen satte han punkt för ställets tid som dansbana.2008 fick han ta emot kommunens kulturpris. I april 2012 hade Mats Tells film "Den gamla dansbanan" hade premiär på Bykrogen i Edenryd. En film som berättade om kärleken till det som kom att bli södra Sveriges populäraste dansbana.

Vid sidan av dansen har bilintresset alltid haft en stor del i hans liv. Inne i en vrå i danspalatset stod hans ögonsten parkerad, en Porsche Targa årsmodell 1974.

Sedan många år var han även med i Svenska Porscheklubben som medlem nummer 83. På 1970-talet var han utvikningspojke i Fib-Aktuellt. Lions hade också en del i hans liv.

John var född i Limhamn och växte upp i ett religiöst hem. Mamman var sömmerska och pappan svarvare.

I unga år arbetade han som ekonom på Stuveribolaget i Malmö, men  hoppade även in på kvällarna som croupier på olika nöjesställen.

Åtskilliga var de tomteuppdrag som han med genom åren. Han var även kompis med Ricky Brusch, den kände diskuskastaren.

John var även med och tävlade om mustasch eller skäggtävling. Inte bara till alla barnen, utan även till äldreboenden och jularrangemang. Nere på Valje nöje hade han en spargris på disken där gäster kunde lägga frivilliga bidrag när de beställt in ett glas vatten. John Andersson blev 83 år.

Läs mer

Medan du sov

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

En natt utan större polisiära händelser i Blekinge. Rattfylleri i Kristianstad.

Sport

Klart: Vi tv-satsar på lokal fotboll i unikt samarbete

Här är serierna vi nu äger rättigheterna att tv-sända

IDROTTSGALAN

BILDEXTRA: Allt från Blekinges Idrottsgala 2020

Efter Mjällbys succéår – tog hem tre priser

Familj

Rebecca Hejel och Anton Petersson

i Trensum fick den 4/10 en son Willgot, som vägde 4084 g och var 55 cm.

2019

Året i bilder - del 2

Nu fortsätter vår tillbakablick på nyhetsåret 2019

2010-talets sport

Dansk dynamit, pärongate, 178 mål och ”Honken”

22 minnesvärda sporthändelser från 2010-talet