Jörgen Klinthage: ”Flugor kan också bli rädda”

Jag vet inte varifrån de kom. Plötsligt var de bara där.
Foto: STEFFEN SCHMIDT

De surrade som galningar runt huvudet. Skulle in i örat och sedan upp och trassla in sig i håret. De snurrade runt och gjorde envisa kamakazi-anfall i örat på mig.

Som gammal maratonlöpare tänkte jag att det är väl bara och springa ifrån flugan och hans kompisar. Så jag la upp en spurt som hade fått löparstjärnan Usain Bolt att häpna, men så enkelt var det inte.

När jag väl stannat insåg jag att de här flugorna inte var av den normala sorten. Jag försökte tafatt vifta bort dem, men istället råkade jag träffa glasögonen med ena handen så att de for iväg som en raket.

Få saker kan skapa en sådan irritation som just flugor. Det är som de enbart roar sig med att flyga runt för att se när bristningsgränsen går. Ärligt talat har vi inte fått nog nu av dessa flygfän.

Frågan är om de ändå inte har ett sjätte sinne. I varje fall för flugsmällor. Plockar man fram en sån så är de som spårlöst borta, men så fort man lägger ifrån sig flugsmällan så är de tillbaks. Men man kan ju inte gå omkring med en flugsmällare i handen hela tiden. Går och går, men man får ju knappast något annat gjort.

Det lär finnas uppåt 100 000 olika flugarter i världen. Saliven och de håriga fötterna kan sprida sjukdomar eftersom flugor äter det mesta från sockerbitar till sår och avföring. Flugor är inte bara jobbiga – de är också den största skälet till att exempelvis uteserveringar drabbas av matförgiftningar som salmonella och E-coli.

Visst är det äckligt. Ju mer vi svettas desto mer gillar flugorna oss.

Och nu när man ändå pratar om flugor. Bananflugor! Bara ordet kan få många att bara känna uppgivenhet över dessa ovälkomna gäster i våra hem.

Och har det kommit in så förökar de sig snabbt, och kan vara svåra att bli av med. De små flugorna älskar fruktfat, sopor och urdruckna vinflaskor.

Om det kan vara till någon glädje så lever de knast en månad vid en temperatur av 29 grader. Men det går att förkorta bananflugans liv ordentligt. Vinäger och diskmedel. Är rena granatattacken.

Men fortfarande återstår den stora frågan. Vem älskar flugor? Och vad är deras uppgift på jorden?

Läs mer

Dagens kåseri

Jörgen Klinthage: Kan man bli vän med en robot?

”Vän eller fiende? Robotarna är snart smartare än vi och vad gör vi då?”.

Nyheter

Person från Blekinge anhållen för våldtäkt mot barn

Greps under söndagen.

Olofström

17 ryttare red mot cancer

”Det är roligt att komma ut och rida och samtidigt vara med och samla in pengar till något nyttigt”.

Nyheter

Sjukvården ska spara 67 miljoner

”Vi har lagt en försiktig budget”

Insändare

Vi kom hit för att få skydd

Jag vill påminna er om att vi invandrare är inte här för att bli bedömda om vi är lönsamma eller inte, om vi är bra produkter eller inte eller om vi är högutbildade eller inte. Vi är här för vårt behov av skydd.