Jätteprojekt: Prestigefylld stororder till Sölvesborgsföretag

Öresundsbron behöver ett nytt lager färg och ska målas om för 430 miljoner. J Hjalmarssons Bygg- & Industrisvets AB har fått uppdraget att bygga specialbyggda arbetsplattformar
– Det är ett stort och ett prestigefyllt uppdrag. Det är ärofyllt och en milstolpe för företaget, säger företagets VD André Hjalmarsson.
Foto: Jörgen Klinthage

– Det är ett stort och ett prestigefyllt uppdrag. Det är ärofyllt och en milstolpe för företaget, säger företagets VD André Hjalmarsson.

För första gången sedan invigningen för 19 år sedan ska Öresundsbron nu målas om. Totalt handlar det om en kostnad på 430 miljoner kronor. Målningen av bron beräknas pågå fram till minst 2030. Det är den danska firman Muehlhan som har fått det ärofyllda uppdraget att måla den åtta kilometer långa bron.

Arbetet med ommålningen av bron ska pågår i 13 år och kostar runt 430 miljoner kronor.
Foto: Johan Nilsson/TT

– Vårt uppdrag är att leverera målningsplattformar i aluminium och är ett projekt som ska pågå i 2019-2020 och i flera etapper. Totalt omfattas mellan 15-20 medarbetare i projektet, säger företagets vd André Hjalmarsson.

Hur stor ordern är exakt vill André Hjalmarsson inte gå in på.

– Øresundsbron konsortiet är beställare och upphandlingen är offentlig, säger han.

– I vårt samarbete med Kristianstad Industriservice AB så finns det en del olika ingångsvärden med olika variabler vilket gör att jag väljer att inte kommentera något totalt ordervärde. Men det handlar såklart om ett projekt i mångmiljon klassen, säger han

Plattformarna, som ska hänga på utsidan, är 30 meter breda och 14 meter höga. Totalt handlar det om runt tio moduler per etapp med tillhörande innerplattformar och olika detaljer. Totalt ska 300 000 kvadratmeter stålfackveck målas på Öresundsbron.

Projektet innebär att Hjalmarssons tillsammans med samarbetspartnern Kristianstad Industriservice ska tillverka samtliga arbetsplatsplattformar. Det handlar om speciella plattformar som ska kunna flyttas längs bron på räls.

Första etappen påbörjades för några veckor sedan och väntas stå klar redan under sensommaren.

– Det är en speciellt projekt av många olika anledningar och inte minst eftersom det är mer komplext att svetsa i aluminium än i traditionellt stål. Det handlar om runt 90 ton aluminium, säger han.

J Hjalmarssons Bygg-& Industrisvets AB omsatte vid det senaste bokslutet runt 186 miljoner och har strax under 100 fastanställda.

Läs mer

Insändare

Fler av Blekinges chefer borde vara med i a-kassan

I Blekinge är minst 7,8 procent av de anställda chefer eller arbetsledare. Men många chefer och egenföretagare riskerar att stå utan ersättning om de blir av med jobbet. Fler borde gå med i en a-kassa som passar den egna yrkesrollen.

Ronneby

Succé att vänta för galleriafest

”Biljettförsäljningen har gått galet bra”

Ronneby

Beskedet: Handelsförening räddas kvar

Medlemsföretag ställer upp med pengar.

Ronneby

32 lägenheter kan byggas vid vårdboende

Ansöker om planbesked efter vändning kring Ålycke.

Blekingebor i exil

Stipendiet tog Jimmy ut i världen

”Nederländerna känns mer som hemma än vad Blekinge gör för mig idag”

Karlskrona

Karlskronaentreprenörer är Årets nyföretagare i Sverige

”Jag har inte fattat det ännu. Det är ju faktiskt första gången som detta pris går till ett Blekingeföretag.”