M vill införa ogräsjagande hustomtar

Med hjälp av lokala ”hustomtar” vill två moderata toppkandidater öka takten på ogräsjakten. Samtidigt vill de privatisera delar av parkförvaltningen.
Toppmoderaterna Niklas Joelsson och Emilie Pilthammar vill privatisera delar av parkförvaltningen och införa lokala hustomtar som håller reda på ogräset.
Foto: PRIVAT

– De sista åren har mycket varit oerhört misskött med exempelvis träd växandes vid trottoarkanten. Genom att lokala företagare tar över skötseln på lokal nivå kan det bli en standardhöjning för hela kommunen, säger Niklas Joelsson.

De vill i sin motion att kommunen utreder hur en uppdelning av parkavdelningens ansvarsområden kan se ut och att man lägger ut delar av verksamheten på entreprenad. Emilie Pilthammar och Niklas Joelsson föreslår att man börjar med ett samhälle utanför innerstaden och sedan eventuellt utökar det.

”Tänk om varje by fick sin egen hustomte” som alla boende hade numret till. De kunde ringa när något inte stod rätt till, när snön behövde skottas, buskar klippas och stränder städas”, skriver duon i motionen.

”Park har de sista åren haft ett bekymmer med att hinna med de uppgifter de har och vi är övertygade om att lokala byentreprenörer har en annan känsla för sin boendeort än människor som arbetar stort i kommunen.” skriver de i sin motion.

De vill likna det vid en sorts lokala poliser som lär sig sitt område.

– Det kommer bli en tidsbesparing och en förenkling av arbetet då de lokala företagen redan i dagsläget vet hur deras del ser ut och bör skötas, säger Emilie Pilthammar.

Läs mer

Affärsmannen

WEBB-TV: Det här har hänt i härvan kring affärsmannen

Se Sydöstrans film om fallet som saknar motstycke i svensk kriminalhistoria.

Karlskrona

Vatten i hisschakt

Räddningsjänsten har larmats.

Nyheter

Ronneby: Man gripen för våldtäktsförsök

En medelålders man misstänks ha försökt våldta en kvinna i Ronneby.

Affärsmannen

Sprängd bil, landsflykt och gömda pengar

Detta har hänt i härvan kring affärsmannen, som misstänks för 96 fall av grovt bedrägeri.

Nyheter

Åtal: Man skuren med rakblad i fängelse

En Blekingebo intagen på anstalt i ett annat län ska ha utsatts för ett mordförsök, rapporterar Sveriges Radio P4 Blekinge som uppger att en 42-årig man nu åtalas.

Nyheter

Karlskrona: Två stoppade med vapen i bilen – anhölls

En man och en kvinna i 20-årsåldern greps av polis i Karlskrona kommun vid 20-tiden på tisdagskvällen.