Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Polis från Afghanistan stöttar i arbetet med ensamkommande

Torsdag 25 januari föreläser polisen Mustafa Panshiri om kulturella skillnader som kan uppstå i arbetet med ensamkommande ungdomar, och vad vägen till en lyckad integration kan vara.
Sölvesborg • Publicerad 21 januari 2018
Mustafa Panshiri, svensk polis som kom till Sverige som flykting från Afghanistan som 11-åring 1998.
Mustafa Panshiri, svensk polis som kom till Sverige som flykting från Afghanistan som 11-åring 1998.Foto: Tomas Löwemo

Mustafa Panshiri har själv en gång kommit till Sverige som flykting från Afghanistan. Då var han 11 år och flydde tillsammans med sina föräldrar och syskon från talibanstyret.

Han kommer att prata i Furulundsskolans aula klockan 15 till 17 och målgruppen är kommunanställd personal, gode män, kontaktpersoner, föreningar och övriga intresserade.

Annons

På sin hemsida berättar han att efter den stora flyktingvågen 2015 beslöt han sig för att ta tjänstledigt från sitt arbete vid polisen i Linköping för att åka runt i landet och träffa ensamkommande ungdomar då en stor majoritet var från Afghanistan. Drivkraften är viljan att prata om demokrati då han själv en gång i tiden inte visste vad det var.

Hans erfarenhet av mötet med ungdomarna är att det finns en rädsla och misstänksamhet gentemot det svenska samhället och inte minst svenska myndigheter, känslor som riskerar att förhindra en framtida delaktighet i samhället. ”Det jag erbjuder är att tidigt ge en positiv bild av hur det kan vara att växa upp i Sverige”, skriver han på sin hemsida som föreläsare.

Mustafa Panshiri menar att utan förebilder är risken att ungdomarna börjar ta till sig intryck och information från samhällets baksida ganska stor.

På sina rundresor håller han även föreläsningar för aktörerna kring ungdomarna, vilket är fallet i Sölvesborg på torsdag. Initiativtagare till att bjuda in honom är föreningen Soul of Humanity tillsammans med Röda Korset, Rädda Barnen, Studieförbundet Vuxenskolan och Amnesty.

Åsa BorglinSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons