Risk för jäv i ny kommunorganisation

Det finns risk för jäv i förslaget av ny ordförande i personalutskottet. Det är Moderaten Emilie Pilthammar som föreslås bli ny ordförande.
Emilie Pilthammar (M) är föreslagen som ny ordförande i personalutskottet. Detta trots att hon är anställd i kommunen, vilket riskerar att jävsituationer kan uppstå.
Foto: Mattias Mattisson

På tisdag väljs ett nytt personalutskott i Sölvesborg. Det är de politiker som ansvarar för 1 400 anställda och som även bland annat bestämmer lönesättning, anställer, delar ut varningar och hanterar uppsägningar.

Tidigare har det varit brukligt att ingen som är anställd i kommunen ska sitta där som ledamot och ta beslut över sina kollegor och likaledes varit ordförande.

Emilie Pilthammar är idag anställd som lärare på Havelidens skola i Hällevik.

Sydöstran har ställt två frågor till Emilie Pilthammar via mejl, sms och har även försökt nå henne på telefon.

Finns det inte en risk att det uppkommer jävsituationer som ordförande i personalutskottet med tanke på att du själv är anställd i kommunen?

Hade det inte varit bättre att din partikollega Arne Bogren som inte är anställd i kommunen hade fått uppdraget som ordförande i personalutskottet. För att på så vis undvika jäv?

Brukligt är att någon i kommunstyrelsen även har uppdraget som ordförande i personalutskottet, men det är inte nödvändigt att den personen är kommunstyrelsens ordförande eller vice. I detta fall skulle lämpliga kandidater vara antingen Robert Lindén (SD), Arne Bogren (M), Robert Manea (KD), André Svensson (SD) eller Anders Jönsson (SoL).

Det är ännu inte klart hur arvodena för de förtroendevalda blir under den kommande perioden. För två månader sedan valdes en arvodeskommitté som fick i uppdrag att komma med ett förslag om arvodena, men ännu har inget förlag levererats. Ordförande i kommittén är Inger Pilthammar. Förutom henne är även Robert Lindén (SD) och Peter Jeppsson (S) ledamöter

Vid förra styret var Daniel Berg (S) ordförande i personalutskottet. Han hade då drygt 9 000 kronor i månaden i arvode för sitt uppdrag.

Övriga föreslagna ledamöter i personalutskottet är: Johanna Beijer (S), vice ordförande, Robert Lindén (SD), André Svensson (SD), Roine Olsson (S). Till ersättare är följande föreslagna: Arne Bogren (M), Peter Thyrén (SD) och Jan-Åke Persson (S).

Läs mer

Karlskrona

”Extra viktigt med tanke på den tid som råder”

250 elever får lära sig om mänskliga rättigheter.

Lokalkorrarna

Vill du hjälpa oss att bli mer lokala?

Nu söker vi fler lokalkorrar.

Nyheter

Lista: Skuldsatta i över 20 år – så ser det ut i länet

Flest hittar man i Karlskrona – följt av Ronneby.

Sölvesborg

Så ska kommunhuset låsas

Efter 34 år - nu ska flera dörrar låsas.

Ronneby

Skuggbudget med fokus på förebyggande

Rödgröna kallar alliansstyrets budget för ”strypkoppel”.

Insändare

Insändare: Ja till ökade språkkunskaper – nej till språktest

Vid omsorgsnämndens senaste sammanträde i Sölvesborg lyftes frågan om språktest vid rekrytering av personal. Samtliga oppositionspartier röstade nej och vi reserverade oss mot beslutet.