Snillrik idé möts av glädje

Under tisdagseftermiddagen drog det unika kommunala projektet igång i samarbete med fyra matvarubutiker. Sydöstran var med på premiären och en av dem som fick en leverans hem var Nina och Jan Olsson
En av de runt trettio hushåll som under tisdagseftermiddagen fick en matleverans hem var Nina Olsson och hennes man Jan. I förgrunden Amir Thiab och Niklas Forsman (skymd) från fritidsgårdsverksamheten.
Foto: Jörgen Klinthage

– Det var fjorton dagar sedan vi handlade senast så jag tycker det här var ett jättebra initiativ från kommunen och handlarnas sida, säger 74-åriga Nina Olsson, som fick ett halvdussin matkassa levererade hem.

Hur har ni klarat er på så lång tid?

– Vi har läst vad de rekommenderat på MSB så vi hade faktiskt ett litet lager hemma. Dessutom har jag växt upp landet och vet att strömmen kan gå och liknande. Vi har också fått hjälp av föreningen Soul of Humanity, säger Nina Olsson.

På frågan vad det betyder att få maten levererad på det här sättet säger hon:

– Det betyder jättemycket. Ett mycket bra initiativ från kommunen och handlarna, säger Nina Olsson.

Ringde ni redan på morgonen när de öppnade växeln?

– Ja, det gjorde vi. Vi ringde och registrerade os i måndags och i tisdagsmorse ringde vi till Coop en minut i åtta på morgonen, men det var redan då upptaget. Jag fick hålla på ett tag, men till slut kom jag fram.

Skulle du kunna tänka dig att gå till affären?

–Nej, det skulle möjligen vara att vi hade svultet helt och hållet. Vi som är i riskgruppen ska inte gå till affären, säger Nina Olsson.

1968 grasserade Hong Kong-influensan. Har du minnen från den?

– Ja, men egentligen var Asiaten värre som grasserade under åren 1957 och 1958. Jag minns att jag och mina syskon var väldigt sjuka, säger hon.

Amir Thiab och Niklas Forsman från fritidsgårdsverksamheten var ett av teamen som levererade matkassor under tisdagen. Till höger Emmy Svensson från Coop.
Foto: Jörgen Klinthage

Projektet växte fram som ett initiativ från handlarna och sedan har kommunen hakat på. Totalt har ett 20-tal personer från bland annat fritidsverksamheten och arbetsmarknadsenheten varit inblandade.

Amir Thiab på väg med den första turens matkassar till personer i riskgrupperna. Projektet har kommit till för att serva kommuninvånare i riskgrupp så att de kan få hem dagligvaror helt utan extra kostnader. De fyra butikerna är Coop, Ica Supermarket, Extra och Matöppet.
Foto: Jörgen Klinthage

– Vi har återigen bevisat kraften i vad som är möjligt om man jobbar tillsammans, säger Fredrik Belfrage, projektledare och till vardags chef för kommunens fritidsgårdar.

Runt 160 hushåll har registrerat sig. Hade du väntat denna respons?

– Vi hade ingen aning om hur det skulle tas emot eller hur många som ville ta denna möjlighet. Vi blev alla helt tagna av det stora och positiva gensvaret under dagen. Vi har gått från ord till handling på extremt kort tid, säger Fredrik Belfrage.

Initiativet har rönt stor uppmärksamhet och flera andra kommuner har hört av sig och velat göra likadant.

– Vi har återigen bevisat kraften i vad som är möjligt om man jobbar tillsammans, säger Fredrik Belfrage, projektledare och till vardags chef för kommunens fritidsgårdar.
Foto: Gunnel Persson

Hur länge är det tänkt att projektet ska fortsätta?

– Det finns ett beslut tagit att fritidsverksamheterna är nedstängda till den 17 april. Det är vad vi vet i dag. Det kommer säkert att förlängas.

– Vi väntar oss en puckel till helgen och därför vill vi att man ringer och beställer i god tid. För om alla kommer på fredag så kommer vi inte att klara att kunna leverera samma dag, vilket är vår målsättning.

Under tisdagseftermiddagen drog det unika kommunala projektet i samarbete med fyra matvarubutiker.
Foto: Jörgen Klinthage

– Alla som har hört av sig har uttryckt en enorm tacksamhet för denna möjlighet och samtalen har varit så fina och energigivande i denna minst sagt snurriga tid. Vi har återigen bevisat kraften i vad som är möjligt om man jobbar tillsammans, säger Fredrik Belfrage.

Läs mer

Coronavirus

Ronneby först ut att stötta: ”Det är ett bra symbolvärde”

Ronneby kommun förskotterar aktivitetsstöd och lägger till miljonpott att söka ur

Coronavirus

Coronaeffekten: Idrottsstjärnan tappar halva lönen

Så påverkas våra internationella profilerna av coronaviruset

Coronavirus

Lista: Idrottsevenemangen som är i farozonen

Fotbollscup: ”Tvingats ställa in” – Hästhoppning: ”Lutar åt att vi kör”

Enkät

Corona: Så hanterar Blekingeklubbarna viruset: ”Fortsatt aktiv”

Vanligaste frågan inom föreningarna

Sport

Klart: Vi tv-satsar på lokal fotboll i unikt samarbete

Här är serierna vi nu äger rättigheterna att tv-sända

2010-talets sport

Dansk dynamit, pärongate, 178 mål och ”Honken”

22 minnesvärda sporthändelser från 2010-talet