Sölvesborg bäst i Blekinge på företagande

Företagen ger Sölvesborg högst betyg i Blekinge. Samtidigt är flera satsningar inom näringslivet på gång.
Stefan Olofsson, näringslivschef i Sölvesborgs kommun.
Foto: Andreas Blomlöf

Svenskt näringsliv har gjort en enkät med företagare där de har fått tycka till om företagsklimatet. Den skickades ut till 200 företag i Sölvesborgs kommun och svarsfrekvensen blev 56 procent vilket är 7 procent mer än rikssnittet.

– Bara det är ju jättebra, säger näringslivschef Stefan Olofsson.

I enkäten har Sölvesborg fått bättre betyg än resten av Blekinges kommuner.

– Det är jätteroligt och så hedrande, säger Olofsson.

Nu är han spänd på vad det kommer att innebära för Svenskt näringslivs rankning som släpps i september. Förra året hamnade Sölvesborg på plats 126 bland Sveriges 290 kommuner. På näringslivskontoret har de nu som mål att hamna på topp 100.

I enkäten får kommunen bland annat bättre betyg när det gäller företagarnas syn på tjänstemännens attityd liksom vad gäller information till och dialog med företagen. Sölvesborg har haft bra omdömen de senaste åren men de har inte varit bäst i Blekinge.

– Det är jätteroligt naturligtvis men vi är ödmjuka, säger han.

Det fina betyget innebär dock inte att näringslivskontoret nöjer sig. Stefan Olofsson och hans kollegor jobbar vidare och vill förenkla ytterligare för företagarna och det står även med i Samstyrets manifest. Det handlar om att förenkla processen med att få tillstånd, besked om bygglov och upphandlingar.

– Vi sitter med ett förslag nu. Vi vill ge ännu mer service till Sölvesborgs företagare. Det kan vi göra på olika sätt och vi vill hitta det bästa sättet, säger han.

Utöver det ska Rättviksmodellen införas i kommunen. I dag betalar företag som är föremål för alkohol- eller brandtillsyn en faktura i förskott utan att veta när tillsynen ska ske eller hur lång tid den tar. Enligt Rättviksmodellen faktureras de i stället för tiden tillsynen faktiskt tar. Det blir mer rättvist. Ambitionen är att det ska införas år 2020.

Sölvesborg gör sig också mer attraktiv genom att se till att det finns tillgänglig mark för etableringar. Ett sådant område är Sölve Östra där vägen till området börjar projekteras direkt efter semestern i vecka 32. Förhoppningen är att företag ska kunna börja bygga under hösten. Området är tillägnat industriföretag. Bland de som är klara för området finns både företag som redan finns i Sölvesborg som behöver större lokaler och nya företag som flyttar till kommunen.

Ett helt nytt område är Sölve Västra där kommunen har förvärvat mark på 50 000 kvadratmeter. Det sträcker sig från ridhuset och ut mot Mjällby.

– Det är ett sparkapital för framtiden. Efter Östra kan vi känna att vi inte har någon panik utan att vi har fortfarande något att erbjuda företag. Vi har tillgång till mark och kommer att ha det två, tre år framåt också. Även detta är tänkt som ett industriområde.

Just bland industriföretagen är tillväxten stor.

– Det har varit mycket tillväxt de senaste åren speciellt bland svets- och byggföretag. Där har vi sett en ökad förfrågan och det tror jag fortsätter.

Fakta:

Kommunens satsningar

• Det ska bli enklare att för företag att få tillstånd samt besked om bygglov och upphandlingar.
• Ambitionen är att Rättviksmodellen ska införas år 2020.
• Efter semestern i vecka 32 börjar vägen till Sölve Östra att projekteras. Området ska bli ett industriområde. Tanken är att företag ska kunna börja bygga under hösten.
• Kommunen har förvärvat ytterligare mark på 50 000 kvadratmeter som ska bli industriområdet Sölve Västra.
Genomsnittsbetyg i undersökningen:
Sölvesborg 3,8
Olofström 3,5
Ronneby 3,4
Karlskrona 3,1
Karlshamn 2,9

Läs mer

Sölvesborg

Landshövdingen klippte till för mer öppet

”Ett stort grattis till alla er invånare i Mjällby”.

Sport

Olofströms IBK kontrade och nätade

Gjorde fem kontringsmål när det blev seger mot Växjö

Ronneby

Julkul i kulturkvarteren: ”Det är jättefint”

Det bjöds på ett fullspäckat program.

Karlshamn

Mycket folk på traditionell julmarknad

Vd:n: ”Det känns kanon.”

Sport

FBC-duo på målhumör – gjorde elva mål

Moa Österström och Alma Johannisson bakom storsegern