Företag bötfälls efter olycka – arbetare bröt ryggen

En arbetare bröt ryggen efter en arbetsplatsolycka för två år sen, efter att ha fått en metallskena över sig i en industrifabrik i Eskilstuna.
Nu döms företaget, med säte i Sölvesborg, till böter om 300 000 kronor.
2017 fick arbetare en metallskena i ryggen. Sölvesborgsföretaget döms nu till böter om 300 000 kronor.
Foto: Naina Helén Jåma/TT

Olyckan inträffade i december 2017, då arbetaren på Sölvesborgsföretagets industrifabrik i Eskilstuna skulle lyfta nio stålrör i en lyftanordning.

En metallskena lossnade från en krok i anordningen och mannen fick den över sig, vilket ledde till att han bröt flera ryggkotor och behövde stelopereras i ryggen.

Nationella åklagarmyndigheten bedömer att företrädare för företaget inte vidtagit tillräckliga åtgärder för att säkra arbetsmiljön i fabriken.

Bland annat menar åklagaren att det fanns inte en tillräckligt noggrann riskbedömning och företrädare för bolaget hade heller inte vidtagit nödvändiga skyddsåtgärder för att förhindra skenan från att falla ner.

Åklagarmyndigheten utfärdar därför ett strafföreläggande om 300 000 kronor till Sölvesborgsföretaget. Godkänner företaget ersätter det en rättegång, annars går ärendet till domstol.

Läs mer

Ledare

Läkemedel som hjälper och stjälper

Läkemedelstillverkning kan inte vara en skyddad bransch utan måste leva under miljökrav och insyn.

Insändare

Så krattas manegen för Frösundas etablering

SD:s "chefsideolog" Louise Erixon och omsorgsnämndens ordförande Robert Lindén går i Expressen till hårt angrepp mot Jonas Sjöstedts kritik av etableringen av Frösundas äldreboende och nedläggandet av Falkalyckans demensboende. Taktiken är: Svara inte på Jonas kritik utan försök villa bort korten.

Insändare

Insändare: ”Råheten breder ut sig på Listerlandet”

”Finns idag en fientlighet som vi inte såg när vi flyttade in på 80-talet”.

Nyheter

Över 300 personer fick nya jobb i Blekinge

”Det känns fantastiskt bra att ha kunnat välkomna så många nya medarbetare”

Nyheter

Många lediga sommarjobb - ”Idé att söka redan nu”

Arbetsgivarna börjar sin rekrytering allt tidigare.

Ronneby

Lastbil in i mitträcke – förare misstänks för drograttfylleri

En man i 40-årsåldern körde in med en lastbil i ett mitträcke på E22:an, i höjd med Ronneby, under söndagseftermiddagen.