Ynglingar ville hämnas på HVB-hem - döms

De två unga män som slog sönder inredningen på HVB-hemmet Cura borg döms nu till samhällstjänst. Upprinnelsen till brottet var hämnd.
De två unga männen slog sönder fönster, golv och inventarier. Fotografierna är från polisens förundersökningsrapport.
Foto: Polisen

Det var den 7 september i fjol som de två unga männen, då 17 och 18 år gamla, slog sönder inredningen samt en bil på ett HVB-hem i centrala Sölvesborg. Personalen hade till en börja försökt att stoppa skadegörelsen, men ganska snabbt insett att det inte gick och då låst in sig i personalutrymmet. De båda männen har erkänt gärningen.

På några minuter hann ungdomarna slå sönder för minst 200 000 kronor. Flera polisbilar var snabbt på platsen och kunde gripa männen efter efterspaning i Sölvesborgs centrum.
Foto: Jörgen Klinthage

De har slagit sönder golv, fönster, väggar, möblemang, inventarier samt en bil så att skadorna uppgår till minst 200 000 kronor. Bland annat har de enligt tingsrättens dom totalförstörd boendets bil.

Tingsrätten bedömer att handlingen präglats av hämndbegär och att de, åtminstone delvis, använde tillhyggen. De anser även skadegörelsen vara omfattande och särskilt hänsynslös. På grund av detta är skadegörelsen att bedömas som grov, går det att läsa i domen. Upprinnelsen ska enligt förundersökningen vara ett negativt besked från Migrationsverket. Detta gjorde att 17-åringen ville hämnas.

Straffvärdet för en vuxen person motsvarar fängelse i sex månader. Det finns inga förmildrade omständigheter enligt tingsrätten förutom männens unga ålder vid gärningen. Därför reduceras straffet från fängelse till ungdomstjänst och villkorlig dom och dagsböter på totalt 3 000 kronor.

De ska även betala 185 309 kronor i skadestånd.

Läs mer

Medan du sov

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

En natt utan större polisiära händelser i Blekinge. Rattfylleri i Kristianstad.

Sport

Klart: Vi tv-satsar på lokal fotboll i unikt samarbete

Här är serierna vi nu äger rättigheterna att tv-sända

IDROTTSGALAN

BILDEXTRA: Allt från Blekinges Idrottsgala 2020

Efter Mjällbys succéår – tog hem tre priser

Familj

Rebecca Hejel och Anton Petersson

i Trensum fick den 4/10 en son Willgot, som vägde 4084 g och var 55 cm.

Sport

Lista: De tio mest klickade sportartiklarna 2019

Det känslosamma har berört allra mest

2010-talets sport

Dansk dynamit, pärongate, 178 mål och ”Honken”

22 minnesvärda sporthändelser från 2010-talet