1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Volontär grävde i historien

En mindre arkeologisk utgrävning i Siretorp är precis avslutad. Blekinge museum har lett grävningen och flera spännande fynd har gjorts med hjälp av ivriga volontärer.
Bo Göran ”Jojje” Nilsson, volontär, gräver i det schakt i Siretorp som har öppnats för arkeologiska undersökningar.
Foto: Marcus Bernhardsson

Bo Göran ”Jojje” Nilsson från Sillnäs förverkligade en livsdröm när han via volontärskap var med och grävde fram ett par slipade stenyxor och en flintyxa i Siretorp. Fynden kan vara från bondestenåldern, cirka 3 000 år före Kristus.

– Det är fantastiska fynd som nu åter har kommit ovan jord, tycker Bo Göran Nilsson som är nybliven pensionär, och som tidigare har arbetat som elansvarig för Malmö stads fastigheter.

Två av tre yxor som hittades i samband med utgrävningen.
Foto: Marcus Bernhardsson

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på sydostran.se, appen MinSydöstran och e-tidning mån-sön. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 179 kr)

Fyndplatsen där även flera eldstäder har grävts fram de senaste dagarna, är på kanten av en gammal stranddyna, vilken ligger i höjd med Grammahagsvägen. Området är en av regionens mest intressanta arkeologiska platser, enligt Carl Persson från Blekinge museum.

– Listerlandet är ett spännande område och ortsbefolkningen är mycket intresserad av vårt arbete och de fynd vi hittar, säger Carl Persson.

Det var Sölvesborgs energi och vatten som bekostade utgrävningen som har pågått de senaste två veckorna.