Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

IOK skapar nödfond i coronakrisen

Internationella olympiska kommittén, IOK, skapar en nödfond i spåren av coronakrisen.
Totalt 800 miljoner dollar, cirka 7,6 miljarder kronor, ska fördelas och OS-arrangören i Tokyo får drygt 80 procent av beloppet.
Olympiskt • Publicerad 15 maj 2020
IOK skapar en nödfond där den största delen av pengarna går till OS-arrangören i Tokyo som fått skjuta upp spelen ett år. Arkivbild.
IOK skapar en nödfond där den största delen av pengarna går till OS-arrangören i Tokyo som fått skjuta upp spelen ett år. Arkivbild.Foto: Eugene Hoshiko/AP/TT

Det var i mars som coronakrisen ledde till det historiska beslutet att skjuta upp OS i Tokyo 2020 i ett år till den 23 juli–8 augusti nästa år.

– Vi beräknar att vi behöver bära kostnader på upp till 800 miljoner dollar för vår del i ansvaret av de uppskjutna spelen i Tokyo 2020, sade IOK-ordföranden Thomas Bach vid en telefonpresskonferens.

Annons

Arrangörerna av Tokyo-OS kompenseras med 650 miljoner dollar, motsvarande 6,2 miljarder kronor.

Resterande 1,4 miljarder kronor fördelas mellan de nationella olympiska kommittéerna och internationella idrottsförbunden.

Redan nu är många skeptiska till att OS verkligen kommer att kunna avgöras om drygt ett år på grund av coronapandemin, men några såna spekulationer var Bach inte intresserad av att diskutera.

– Vi jobbar nu med fullt engagemang för att lyckas med Tokyo 2020 nästa år och att spelen ska kunna genomföras i en säker miljö för alla deltagare. Vi är ett år och två månader från öppnandet av de uppskjutna spelen och ska inte underblåsa spekulationer om några framtida skeenden, sade han.

IOK har cirka en miljard dollar i reserv, men coronapandemin – som har tagit nästan 300 000 liv runt om i världen – har varit kostsam ekonomiskt för den olympiska rörelsen.

– Den har haft en väldigt kännbar finansiell effekt på världen, vårt samhälle, regeringar och naturligtvis också på OS och hela den olympiska rörelsen, framför allt IOK, sade Bach.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons