Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Obasi: "Bad mig betala för att få spela VM"

Förre AIK-anfallaren Chinedu Obasi fick inte spela VM 2014 med Nigeria.
Anledningen, enligt honom själv:
Fotboll • Publicerad 10 maj 2020
Chinedu Obasi, här i AIK:s tröja. Arkivbild.
Chinedu Obasi, här i AIK:s tröja. Arkivbild.Foto: Adam Ihse/TT

Det var i en intervju i sociala medier som den nu 33-årige Obasi nyligen berättade sin version av händelserna som föregick världsmästerskapet i Brasilien för snart sex år sedan.

Anfallaren, då i tyska Schalke och senare allsvensk spelare i både AIK och Elfsborg, var med under Nigerias VM-förberedelser i Sydafrika. Men Obasi, som spelade VM 2010 med "Super Eagles", ombads betala pengar för en plats i truppen. När han valde att inte göra det fick han heller inte spela VM, där Nigeria till slut slogs ut av Frankrike i åttondelsfinal.

Annons

Valere Houdonou, en av de assisterande coacherna i Nigerias VM-trupp 2014, menar däremot att Obasi valdes bort på rent sportsliga grunder. Spelare som Peter Odemwingie och Ahmed Musa var helt enkelt bättre.

– Frågan är, vem av anfallarna hade han kunnat ersätta? säger Houdonou.

Nigerias antikorruptionsbyrå utreder sedan tidigare flera höjdare i landets fotbollsförbund, efter att tunga misstankar riktats mot dem.

Chinedu Obasi är för närvarande klubblös efter att ha avslutat sin andra sejour i AIK efter förra säsongen.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons